Foglalkoztatás szabályai és technikája

Share

Az önkéntes törvény hatálya nem terjed ki a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti közösségi szolgálatra, de mivel mégiscsak önkéntes tevékenységről van szó, a Fogadószervezet tanulmányozza át az önkéntes törvényt és az közösségi szolgálathoz kapcsolódó EMMI rendeletet és azoknak megfelelően foglalkoztassa a diákokat. (Olyan esetben, amikor több jogszabály is rendelkezik ugyan arról a témáról, a szigorúbb rendelkezést kell figyelembe venni.)

Segítségképp kiragadtunk néhány fontosabb részt a szabályozásokból

A Fogadószervezetnek be kell jelentkeznie az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Esélyteremtési Főosztály nyilvántartásába, majd kap onnan egy nyilvántartási számot, ezután pedig megkezdheti az önkéntesek fogadását.

Az önkéntes törvény meghatározza, hogy milyen esetekben kötelező írásba foglalni az önkéntes szerződést az önkéntesekkel, jelen esetben a diákokkal. A szerződés egyébként vitás kérdésekben védi a feleket is.

Írásba kell foglalni, ha:

 • 10 napot meghaladó a foglalkoztatás
 • 18 év alatti és részlegesen korlátozott cselekvőképességű önkéntes esetén 1 napot meghaladó a foglalkoztatás
 • juttatás kap az önkéntes (védőital, étkezés, költségtérítés, stb.) – 2§ (3) bekezdésének b)-h) pontja
 • Önkéntes kéri
 • jogszabály elrendeli

Az önkéntes törvény és az ide vonatkozó rendelet szerint az önkénteseket kortól függően az alábbi időkeretekben lehet foglalkoztatni:

16 év alatt:

 • Külföldön nem dolgozhat
 • Tanítási időben min. 1, max. 2 óra,

Tanítási időn kívül min. 1, max. 3. óra
(max. heti 6 órát dolgozhat)

 • Tanítási szünet alatt min. 1, max. 3 óra

(max. heti 12 órát dolgozhat, 1 nap (24 óra) pihenéssel a munkával töltött napok között)

16-18 év között:

 • Tanítási időtől, – szünettől függetlenül min. 1, max. 3 óra

(max. heti 18 órát dolgozhat)

18 év alatt:

 • 20 és 6 óra között nem dolgozhat
 • Legalább 14 óra pihenőidőt kell biztosítani két egymást követő önkéntes tevékenységgel töltött munkanap között
 • Fogadószervezet köteles felügyelni a tevékenységet (Mentor)

 

Együttműködési az Iskola és a Fogadószervezet között

Csak olyan szervezetnél tevékenykedhetnek a diákok, amelyikkel az iskolájuk együttműködési megállapodást kötött. Ez a dokumentum az Iskola és a Fogadószervezet között jön létre.
További infó a “Dokumentumok használata, letöltése” cikkben.

Foglalkoztatás technikája

Tevékenység meghirdetése

A közösségi szolgálat megkezdése előtt fontos tisztázni, hogy kinek milyen elvárásai vannak. Iskolánként eltér, hogy melyik milyen formában küldi diákjait egy-egy fogadószervezethez. Van, amelyik meghirdeti a Fogadószervezet által kínált aktuális munkát a diákok körében, és ha megvan a megfelelő jelentkezői létszám, értesíti a fogadószervezetet. Van, hogy a fogadószervezet közvetlenül a diákkal tartja a kapcsolatot és egyeztet velük a tevékenység előtt.

Előbbi akkor szerencsés, ha időben odébb van a feladat és sok önkéntest kell toborozni, mert akkor a fogadószervezetnek kevesebb erőfeszítéssel jár a megszervezés. Utóbbi pedig akkor ajánlott, ha hirtelen kell a segítség és nincs idő az iskolával egyeztetve meghirdetni a feladatot.

Tevékenység végzése

A feladatok végzésekor a fogadószervezet részéről célszerű kinevezni egy szakmai koordinátort, aki a diákok munkáját irányítja, felügyeli és probléma esetén segítséget nyújt nekik. A tevékenység előtt szükséges elvégezni az adminisztratív teendőket, illetve jelenléti ívet készíteni, amin dokumentálhatjuk a feladatvégzést. Erről bővebben a “Dokumentumok használata, letöltése” cikkben olvashatsz.

Tevékenység igazolása

Az elvégzett feladat igazolásához szükséges dokumentumot az iskola adja a fogadószervezet részére. Ennek formája is iskolánként eltérhet, ezért ezt is érdemes előre egyeztetni a foglalkoztatás technikájának megbeszélésekor.

A törvényi háttérről részletesebben itt olvashatsz:

– 2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről

– 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

– 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 45. pontja a közösségi szolgálattal kapcsolatos rendelkezésekről

Leave A Reply

%d blogger ezt szereti: